22 Δεκεμβρίου 1969. Η νύχτα που η φύση αγρίεψε και ισοπέδωσε στην κυριολεξία τα πάντα στη Λεμεσό. Η ισχυρή καταιγίδα άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές, μεγάλες καταστροφές και έναν νεκρό, τον Γιαννάη Βιλάνο. Η πόλη μετρούσε τις πληγές της για αρκετό καιρό. ‘Ηταν μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. 

Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι έκαναντην εμφάνισή τους. Φυσικό φαινόμενο που δεν είχαν συνηθίσει οι Κύπριοι. Ένας από τους τρεις ανεμοστρόβιλους χτύπαγε με μανία τα κτήρια, αναποδογύριζε τα αμάξια, γκρέμιζε στέγες και σπίτια.

Οι κάτοικοι της Λεμεσού θυμούνται χαρακτηριστικά πώς μέσα σελίγο χρόνο οι δρόμοιπλυμμήρισανκαι μετατράπηκανσε ορμητικούς χείμαρρους παρασύροντας στο πέρασμά τους τα πάντα: αυτοκίνητα, ανθρώπους, στέγες σπιτιών και κορμούς δέντρων. Το θέαμα ήταν τρομακτικό.

Στις συγκλονιστικές φωτογραφίες φαίνονται αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα και πλακωμένα με πέτρες, σπίτια που έχουν γκρεμιστεί μερικώς ή ακόμη και εντελώς, οροφές που έχουν πετάξει (κυριολεκτικά) και δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους.

Πηγλη φωτογραφιών: Λεμεσού Μνήμες