Της Ιλιάνας Κουλαφέτη 

Λίγο μετά τα γεγονότα της 1ης Απριλίου, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας, συνειδητοποίησε πως πολλά μέλη της οργάνωσης δεν ήταν ακόμη έτοιμα και επαρκώς εκπαιδευμένα για τη διοργάνωση της αντίστασης. Πολλά από τα σχέδια που είχαν προετοιμαστεί απέτυχαν, όπως η  προσπάθεια ανατίναξης του κινηματογράφου Παλλάς, που στόχο είχε τον κυβερνήτη Armitage στις 25 Μαΐου 1955.

Για αυτόν τον λόγο ο Γρίβας αποφάσισε και ανέστειλε τις προγραμματισμένες επιθέσεις, ενώ παράλληλα έδινε οδηγίες στους συνεργάτες και τομεάρχες του να προχωρούν στην εκπαίδευση των ανδρών της ΕΟΚΑ.

Η αποτυχημένη απόπειρα του Μάη θα επαναλαμβανόταν σε όλες τις πόλεις ταυτόχρονα στις 19 Ιουνίου 1955.
Μία από τις ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στις βομβιστικές ενέργειες ήταν και η οργάνωση του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Ο Άξελ Παπαδόπουλος αναφέρει:

«Θυμάμαι ότι μας έφεραν την εκρηκτική ύλη ΤΝΤ σε πλάκες και πηγαίναμε στη θάλασσα και τη λιώναμε. Σπάζαμε την ΤΝΤ σε μικρά κομμάτια χωρίς να ξέρουμε ότι αυτό που κάναμε είναι επικίνδυνο. Φτιάχναμε βόμβες χωρίς να ξέρουμε πως γίνονται, χωρίς εκπαίδευση».

Ο Κύπρος Παπαδόπουλος συμπληρώνει

«Θυμάμαι με πολύ συγκίνηση την προσφορά όλων αυτών των μαθητών και των αμούστασκων παιδιών, αλλά δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω ανάμεσά τους τον Ευαγόρα ο οποίος δόθηκε ολόψυχα στον Αγώνα».

Φωτογραφία του διοικητηρίου των δικαστηρίων, του ταχυδρομείου και του κτηματολογίου του Κτήματος (φωτ. Σπ. Χαρίτου 1955)

Εκείνη τη μέρα θα λάμβαναν δράση τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα του Βαγορή είχε ως στόχο τα δικαστήρια. Οι άλλες τρεις θα χτυπούσαν το διοικητήριο, το ταχυδρομείο, την ηλεκτρική γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ρεύμα την Πάφο και η τελευταία ομάδα, που αποτελείτο μόνο από τον Δήμο Βρυωνίδη, είχε ως στόχο την εκτέλεση του αξιωματικού της Αστυνομίας Πάφου.
Ο Ηλίας Κυριακίδης από την ομάδα του Βαγορή, περιγράφει

«Η επιχείρηση θα γινόταν μεσάνυκτα ακριβώς. Ετοιμαστήκαμε από τις 11 μ.μ., κόψαμε σχοινιά για να δέσουμε τους φύλακες κι αφού βάλαμε τις μάσκες προχωρήσαμε με προφυλάξεις προς το δικαστήριο».

Οι νεαροί πλησίασαν τον στόχο τους. Ο Ευαγόρας με τον Νίκο Μαυρονικόλα προπορεύονταν, αφού καθήκον τους ήταν να εξουδετερώσουν τον φρουρό.

Στο μεταξύ, ένας από τους αγωνιστές έριξε την πρώτη βόμβα λίγη ώρα πριν από τη συμφωνημένη, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες που ειδοποιούσαν την αστυνομία. Όλοι τράπηκαν σε φυγή όταν ο Ηλίας Νικολαϊδης κοίταξε τον Βαγορή που με απόλυτη ψυχραιμία δεν έφευγε. «Μου είπε φύγε εσύ, εγώ θα μείνω μέχρι να τελειώσω το έργο που ανέλαβα, και τον κοίταζα που ψύχραιμος περιέλουζε με πετρέλαιο όλα τα γραφεία», θυμάται ο αγωνιστής.

Την ώρα που έφευγαν ακούστηκε δεύτερη έκρηξη. Τότε εμφανίστηκε χαρούμενος ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Η βόμβα που είχε τοποθετήσει, πέτυχε τον στόχο της.

Λίγες μέρες μετά, ο Γρίβας έγραφε στο ημερολόγιό του:

Τα αποτελέσματα της δυναμιστικής ενέργειας της εσπέρας δεν ήσαν τα αναμενόμενα.
Βαρώσια καλά!!!
Λευκωσία μέτρια.
Κυρήνεια μάλλον αποτυχία.
Ζήδρος δεν πρόλαβε Μπογάζι, άγνωστο διατί.
Πάφος καλά αποτελέσματα.