Ήταν μόνο λίγες μέρες από τη δεύτερη τουρκική εισβολή στο νησί, όταν πλήθος εξαγριωμένου κόσμου κατέβηκε σε διαδήλωση εναντίον των Αμερικανών, έξω από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Λευκωσία. Ο κόσμος, που έμοιαζε με καζάνι που βράζει, τα είχε βάλει με την Αμερική κατηγορώντας την πως κάνει πλάτες στους εισβολείς. Με πέτρες και ξύλα χτυπούσε το κτήριο, σπάζοντας τζάμια ενώ ταυτόχρονα έκαιγε αυτοκίνητα της πρεσβείας. Μέσα σε αυτό το χάος, ο αμερικανός Πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις, παρέμενε πεισματικά μέσα στο γραφείο του προκειμένου να προστατεύσει το εκεί προσωπικό του και να κινηθεί μαζί τους, όταν ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Λίγη ώρα πριν ο πρέσβης μάζεψε όσους έμειναν μέσα στην πρεσβεία, σε έναν εσωτερικό διάδρομο. Μέσα στον χώρο είχαν μείνει πέντε άτομα: ο πρέσβης, ο Υπεύθυνος Διοίκησης Eddy Edwards και η ιδιαίτερά του Αντουανέτα Βαρνάβα, η Στέλλα Χαραλαμπίδου του Τμήματος Προσωπικού και ο Χάρης Ευαγγελίδης.

Ο Πρέσβης είχε διαλέξει τον διάδρομο για την προστάσιά τους, αφού περιβαλλόταν από τους τοίχους του κτηρίου. Ωστόσο, δεν σκέφτηκε το ανοιχτό παράθυρο στο τέλος του διαδρόμου. Ξαφνικά και χωρίς να καταλάβει κανείς κάτι, ο Πρέσβης έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Μία σφαίρα είχε χτυπήσει την καρδιά του.

Ευθύς αμέσως, ο Eddy Edwards διέταξε την ιδιαίτερα του Αντουανέτα να φέρει ένα φορείο. Η κοπέλα που βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, δεν μπορούσε να αντιδράσει. Ο Χάρης τότε της φώναξε «Τόνυ δεν ακούς τι λέει ο μάστρος σου; Φέρε ένα φορείο». Δεν πρόλαβε όμως να κάνει δύο βήματα. Μόλις σηκώθηκε μία δεύτερη σφαίρα τη βρήκε στο κεφάλι και η κοπέλα πέθανε ακαριαία.

Αν και ο Πρέσβης ζούσε ακόμη μέσα στην Πρεσβεία μετά το χτύπημά του, υπέκυψε στο τραύμα του λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του σε κοντινή ιδιωτική κλινική. Σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή, οι δύο νεκροί απεβίωσαν «συνεπεία κλονισμού και αιμορραγίας προκληθείσης εξ αδεσπότου σφαίρας». Παρακάτω αναφέρεται πως οι σφαίρες «εισέδυσαν διά των φύλλων της εξωτερικής κλειστής θύρας του γραφείου του Πρέσβεως, των υαλοπινάκων, των παραπετασμάτων αυτής, εισήλθαν δι’ ετέρου γραφείου εις τον προθάλαμον και εις τον διάδρομον της πρεσβείας και μία εξ αυτών τραυμάτισε θανασίμως τον Πρέσβη και ετέρα την γραμματέα του Πρέσβεως, καθ’ ήν στιγμήν ούτοι ίσταντο μεταξύ των μελών του προσωπικού της Πρεσβείας εντός του διαδρόμου αυτής».

Ο άφαντος φάκελος

Η δολοφονία του Πρέσβη παρέμεινε στο συρτάρι για περίπου τρία χρόνια. Οι Η.Π.Α. δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα και την άφησαν ανεξιχνίαστη. Ωστόσο, το 1977, ο νέος αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο ζήτησε να ανοίξει η υπόθεση. Με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Βενιαμίν, ζητήθηκε να ανοίξει ο φάκελος, ο οποίος στο μεταξύ «είχε κάνει φτερά».

Παρόλα αυτά, μία μαρτυρία ενός πυροσβέστη που βρισκόταν στα επεισόδια ανέφερε πως είχε δει κάποια άτομα στην πολυκατοικία απέναντι από την Πρεσβεία να πυροβολούν.

Για τα επεισόδια και τη δολοφονία συνελήφθησαν 6 άτομα, εκ των οποίων φυλακίσθηκαν οι δυο για οχλαγωγία και πρόκληση επεισοδίων.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, βρισκόταν σε συνέντευξη τύπου όταν πληροφορήθηκε τα γεγονότα. Σε ανακοίνωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο είπε «Βδελυρόν έγκλημα διεπράχθη προ ολίγου εις Λευκωσία. Με ψυχικόν κλονισμόν ανακοινώνω ότι υπό διαδηλωτών επυροβολήθη και εφονεύθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεως, έξωθι της αμερικανικής πρεσβείας, την οποία διαδήλωσιν η Αστυνομία δεν ηδυνήθη να διαλύση, ο εν Λευκωσία πρέσβης των ΗΠΑ Ρότζερ Ντέιβις. Το έγκλημα τούτο αποκορυφώνει την κυπριακή τραγωδίαν και στρέφεται κατά της Κύπρου. Το καταδικάζω με αποτροπιασμόν. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη και συμπάθεια μου”

Ένας από αυτούς, ήταν ο Νεοπτόλεμος Λεφτής, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Νίκου Σαμψών και του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη αλλά και μέλος της ΕΟΚΑ Β΄. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε κατευθυνθεί «με καμιά δεκαριά στρατιώτες” προς τη διαδήλωση αλλά δεν έριξε ούτε μία σφαίρα. Δύο χρόνια αργότερα «όταν συλλάβανε τον Νικόλαο Σαμψών το 1976, εγώ ερχόμουν πάλι πίσω στην Κύπρο και μετά από λίγες ημέρες ήλθαν καμιά 15αριά «λεβεντόπαιδα» του Μακαρίου στο σπίτι μου. Άνοιξα την πόρτα καθώς ήμουν αμέριμνος και μου είπε ο Αστυνόμος, έχω ένα ένταλμα για σένα, να στο διαβάσω πρώτα και ύστερα θα σε συλλάβω. Τους λέω, ρε παιδιά τρώω τώρα, να φάω πρώτα και μετά με συλλαμβάνετε. Μπήκαν όλοι μπουλούκι σπίτι μου, εγώ έτρωγα και αυτοί κάνανε έρευνα. Αφού μου διάβασαν το ένταλμα που έλεγε ότι κατηγορούμαι για την δολοφονία του Ντέϊβις, με οδήγησαν στις κεντρικές φυλακές άνευ στοιχείων”.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η φυλάκισή του ήταν μία σκευωρία κι ότι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Πρέσβη είναι οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α και η C.I.A.