«Ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, πέντε λεπτά μετά τις τρεις το απόγευμα, συντάρασσε ολόκληρη την Αμμόχωστο. Δεν επρόκειτο για κάποια βόμβα που τοποθέτησε η ΕΟΚΑ. Ήταν τα αντίποινα του Άγγλου κατακτητή, στην πρωινή ενέδρα της Οργάνωσης. Ήταν το οίκημα της Ανόρθωσης, στην στοά Χ”Μιχαήλ της οδού Ερμού, που τιναζόταν στον αέρα»

8 Ιουλίου 1958. Μια ημερομηνία σταθμός για το αθλητικό σωματείο της Ανόρθωσις Αμμοχώστου.

Με τον ισχυρισμό πως υπήρχαν κρυμμένα εκρηκτικά στο πάτωμα του κτηρίου, ο ανακριτής Λόνιγκαν έδωσε διαταγή να ανατιναχτεί ολόκληρο το κτήριο, διότι δήθεν τυχόν μετακίνησή τους θα ήταν καταστροφική για την περιοχή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειτο για αντίποινα των Βρετανών εναντίον της ΕΟΚΑ.

Το πρωί εκείνης της μέρας, μέλη της οργάνωσης είχαν εκτελέσει ένα Άγγλο αξιωματικό και τον υπασπιστή του. Σκοπός των Βρετανών ήταν να πτοήσουν τα έλη του Σωματείου και να κάμψουν το ηθικό τους, δείχνοντάς τους ποιος δήθεν έκανε κουμάντο στον τόπο.

Η απάντηση όμως του προέδρου της Ανόρθωσης Αναστάσιου Οικονομίδη, ήταν αρκετή για να αποδείξει στους Βρετανούς, πως σε οποιαδήποτε αντίποινα κι αν προέβαιναν δεν θα ήταν ικανή για να τους εκφοβίσει.

«Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις, ως ο Φοίνιξ που είναι το έμβλημά της, αναγεννάται δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της».

Κεντρική φωτογραφία: Αρχείο Ανδρέα Κάρυου