«Είναι αλήθεια την κορόιδεψα. Τη βρήκα πολύ ελκυστική και με το πέρασμα του χρόνου η αμοιβαία συμπάθειά μας αύξανε συνεχώς. Της διηγήθηκα ότι σαν στρατιωτικός της υπηρεσίας πληροφοριών χρειάστηκε να ανακρίνω τον αδελφό της, Κάλλαν, αλλά δεν της ομολόγησα ότι υπήρξα φύλακας και βασανιστής του». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε το 1977 οι24χρονος Βίκτωρ Εμμανουέλ Καρρέγια Φερνάντες το love story που ανέπτυξε με τη γυναίκα που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε: την κύπρια αδελφή του ταγματάρχη Κάλλαν, Κώστα Γεωργίου.

Ποιος ήταν ο συνταγματάρχης Κάλαν

Γεννημένος το 1951 στην Κύπρο, ο Κώστας Γεωργίου μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αγγλία το 1963.  Μεγαλώνοντας σε βρετανικό έδαφος, ο Κώστας Γεωργίου μεγάλωσε αποκτώντας ακραιφνείς ακροδεξιές αντιλήψεις. Κατατάχθηκε στον Βρετανικό στρατό και υπηρέτησε με ιδιαίτερες διακρίσεις στο 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών του Συντάγματος της Βορείου Ιρλανδίας.

Ο Κώστας Γεωργίο, συνταγματάρχης Κάλλαν, γνωστός και ως «σκυλί της CIA»

Το Τάγμα δηλαδή που οι Βρετανοί επάνδρωναν με τους πιο άγρια φανατισμένους, ακροδεξιούς Βρετανούς και τους έστελναν στις συγκρούσεις μεταξύ Προτεσταντών που υποστήριζαν με θέρμη το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Καθολικούς, που υποστήριζαν την Ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.

Μάλιστα, του απέδωσαν εύσημα ως ενός από τους καλύτερους σκοπευτές της μονάδας. Λόγω της σωματικής του δε ρώμης και των ικανοτήτων του στην σκοποβολή έγινε σωματοφύλακας του διοικητή της μονάδας.

Σύμφωνα με τους «IRISH TIMES» θεάθηκε να πυροβολεί τουλάχιστον 26 φορές κατά αμάχων. Αποστρατεύτηκε ατιμωτικά και λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 1975 θα είναι ο πρώτος Βρετανός μισθοφόρος που έφτασε στην Αγκόλα.

Από άμισθος νοσοκόμος σε αιμοσταγή μισθοφόρο

Εκείνη τη χρονιά, ο Κώστας Γεωργίου «βαφτίστηκε» Συνταγματάρχης Κάλαν, όπως συνήθιζαν οι μισθοφόροι της εποχής. Εμφανίζοντας σημάδια παράνοιας, συμπεριφερόταν αδίστακτα όπου βρισκόταν. Το 1976 συνελήφθη τραυματισμένος και στάλθηκε σε δίκη στη Λουάντα. Στις 10 Ιουλίου εκτελέστηκε και η σορός του μεταφέρθηκε στην Αγγλία και θάφτηκε σύμφωνα με τα ελληνορθόδοξα έθιμα.

Η συνάντησή του με τον «γαμπρό» του

Λίγο πριν τη σύλληψή του ο Κάλαν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό γαμπρό του. Ήταν τον Ιανουάριο 1976, όταν μία ομάδα μισθοφόρων έφυγε από το Λονδίνο για το Ζαϊρ και σιγά σιγά λόγω έλλειψης σχεδίου, άρχισε να υποχωρεί. Ήταν τότε που έφτασε ο ταγματάρχης Κάλαν, έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε ένα από αυτούς στο πόδι, στην πλάτη και μετά στο κεφάλι.

Βίκτωρ Εμμανουέλ Καρρέγια Φερνάντες

Αφού πέρασε η πρώτη έκπληξη, όλοι όσοι ήταν παρόντες στο περιστατικό προσπάθησαν να αντιδράσουν. Και τότε ο Κάλαν με τους μπράβους του άρχισε μια μάχη εναντίον τους που έληξε με 14 νεκρά πτώματα που κείτονταν στη γη.

Λίγες μέρες μετά τραυματίστηκε και συνελήφθη ως αιχμάλωτος από τα στρατεύματα του Νέτο. Τότε συναντήθηκε με τον Βίκτωρ Εμμανουέλ: έναν πολλά υποσχόμενο νέο που είχε εκπαιδευθεί στη Σοβιετική Ένωση και είχε πάρει μέρος στον πόλεμο. Θεωρήθηκε ο πιο ικανός για να ασχοληθεί με τους αιχμάλωτους μισθοφόρους εν όψει της προπαγανδιστικής δίκης που είχε στηθεί για τον Ιούνη.

«Μου δόθηκαν δυο μήνες για να φέρω εις πέρας την αποστολή μου. Το πρόβλημά μου δεν ήταν να αποσπάσω πληροφορίες αλλά να προπαρασκευάσω ψυχολογικά τους κατηγορουμένους με τέτοιον τρόπο που θα έφταναν στο δικαστήριο εξαντλημένοι και αποφασισμένοι να μην προτάξουν καμιά άμυνα. Σε μια ομιλία μου ανήγγειλα πως όσοι είχαν πρόθεση να συνεργαστούν θα τύγχαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Όλοι δέχτηκαν εκτός από τον Κάλαν».

Τα βασανιστήρια και τα κομματιασμένα πτώματα

«Χρησιμοποίησα κάθε δυνατό μέσα. Μια μέρα έδωσα διαταγή να θαφτούν τα πτώματα που έσφαξε ο Κάλαν και ό,τι απέμεινε το έβαλα σε ένα σάκο. Πήγα στις φυλακές και πήρα τον Κάλαν για έναν περίπατο, ενώ όταν επιστρέψαμε αντίκρισε τέσσερις κούτες γεμάτες κόκκαλα των συντρόφων του. Η αντίδρασή του ήταν αυτόματη: άρχισε να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο ουρλιάζοντας “Φτάνει, φτάνει!”. Αυτό που έκανα θα μείνει για πάντα καρφωμένο στη συνείδησή μου. Μέσα σε δυο μήνες κατάφερα να καταστρέψω κάθε πιθανή αντίσταση του Κάλλαν αλλά ο Κάλλαν με εκδικήθηκε και κατά ένα τρόπο κατάφερε να καταστρέψει τη ζωή μου».

Όταν ξεκίνησε η δίκη, η 29χρονη αδελφή του Κάλλαν, Μπλόντυ, πήγε στο Λονδίνο και γνώρισε τον Βίκτωρ Εμμανουέλ. Τη συνόδευε κάθε μέρα στη φυλακή για να δει τον αδελφό της, χωρίς να γνωρίζει πως είναι φύλακάς του. Μια μέρα που ο Κάλλαν τους είδε να φτάνουν μαζί στο κελί της είπε «Αυτός είναι εχθρός, είσαι με τον εχθρό». Αλλά από τα βασανιστήρια δεν είχε τόσο καθαρό μυαλό για να της εξηγήσει τι εννοούσε.

«Η Μπλόντυ κι εγώ πηγαίναμε βόλτες στη Λουάντα. Ήμασταν μόνο φίλοι, αλλά μέρα τη μέρα πλησιάζαμε ο ένας τον άλλο όλο και περισσότερο. Καμιά φορά με ρώταγε “Πιστεύεις ο Κώστας θα καταδικαστεί σε θάνατο;” Κι εγώ την καθησύχαζα λέγοντάς της όχι. Όταν τον Ιούνιο έγινε η δίκη, έδειξε θάρρος αλλά μόλις βρέθηκε μόνη της κατέρρευσε. Τότε την άρπαξα στην αγκαλιά μου και τη βοήθησα να συνέλθει».

Η αδελφή του Κώστα Γεωργίου με τον Βίκτωρ Εμανουέλ

Η πρώτη απαίσια μέρα της ζωής μου

Ο Βίκτωρ Εμμανουέλ συνέχιζε να συναντά την Μπλόντυ. Τη μέρα της εκτέλεσης, τη συνόδευσε μέχρι το ξενοδοχείο της λέγοντάς της πως είχε ένα επείγον ραντεβού. Στην πραγματικότητα έπρεπε να είναι παρόν στην εκτέλεση του γαμπρού του. Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στη συνέντευξή του «ήταν η πρώτη απαίσια μέρα της ζωής μου».

Τότε άρχισε να βλέπει τα πράγματα και τη ζωή διαφορετικά. «Ήμουν μια μηχανή που υπάκουε σε διαταγές. Το κατάλαβα τη μέρα που εκτελέστηκε ο Κάλαν. Τότε κατάλαβα ότι οι εχθροί μας έχουν αδελφές, συζύγους, μητέρες».

Αμέσως μετά την εκτέλεση ο Βίκτωρ εγκατέλειψε οριστικά την Αγκόλα. Επέστρεψε πίσω και διηγήθηκε στη Μπλόντυ τα πάντα.

Με την ευχή του αδελφού της

Η ίδια δήλωνε: «Μπορώ να συναντήσω τον σημερινό Βίκτωρ όχι τον αλλοτινό. Ίσως να την ήξερα την αλήθεια και να μην ήθελα να την παραδεχτώ. Κατά βάθος ο Κώστας και ο Βίκτωρ μοιάζουν πολύ. Πέντε μέρες πριν την εκτέλεση ο αδελφός μου με ρώτησε αν ήμουν αληθινά ερωτευμένη με τον Βίκτωρ και αφού του απάντησα καταφατικά μου είπε “είναι καλό παιδάκι αδελφούλα”. Έτσι κατά κάποιο τρόπο ήταν σύμφωνος με αυτή τη σχέση».