Υπήρξε μία από τις πρωτοπόρους του γυναικείου, αθλητικού χώρου της Κύπρου συνδυάζοντας το όνομά της με έναν θρύλο. Η Ηρώ Τσαγγαρίδου-Μιτσίδου, ή φτεροπόδαρη όπως έγινε γνωστή, ήταν μία γυναίκα δυναμική που σημείωσε στο βιογραφικό της πολλές πρωτιές.
Γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 1931 στη Λευκωσία, έδειξε την αγάπη της για τον αθλητισμό από πολύ νεαρή ηλικία.

Από το Δημοτικό πήρε μέρος στην αθλητική ομάδα του σχολείου της και στα 11 της μπήκε στην προγυμνασιακή του Παγκυπρίου Γυμνασίου που λειτουργούσε για πρώτη φορά.

Τότε ήταν που άρχισε να διακρίνεται για τις πρωτιές της. Από την πρώτη έως και την έκτη Γυμνασίου, η Ηρώ, κέρδισε τις τέσσερις πρώτες νίκες της στους εσωτερικούς αγώνες του σχολείου (δρόμους ταχύτητας και άλματα).

Το 1947 σημειώθηκε η επανέναρξη των Παγκυπρίων Αγώνων. Αν και θα μπορούσε να λάβει μέρος, σημειώνοντας ίσως άλλη μία πρωτιά, δεν της επετράπη η συμμετοχή. Κι αυτό γιατί ο τότε διευθυντής του Παγκυπρίου, Κωνσταντίνος Σπυριδάκης δεν ήθελε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες με ιδιωτικά σχολεία. Ήταν όλα θέμα αρχής.

Δυο χρόνια μετά έλαβε μέρος στους Πανελληνίους αγώνες στίβου με τη μεικτή Κυπριακή ομάδα η οποία επιλέγει ύστερα από ειδικούς αγώνες. Κέρδισε το άλμα εις μήκος με 4.78μ, φορώντας τα άσπρα, πάνινά της παπούτσια.
Οι πρωτιές ακολουθούν η μία την άλλη χαρίζοντάς της το επίθετο της πολυνίκους αθλήτριας.

«Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις»

Η πιο συγκλονιστική στιγμή όμως της ζωής της ήταν όταν το 1949 κατέκτησε άλλη μία νίκη στους Πανελληνίου, στο μήκος, με 70 χιλιάδες θεατές να την αποθεώνουν εκείνη την ημέρα, υπό την ιαχή «Ελλάς-Κύπρος-Ένωσις», μία στιγμή για την οποία η ίδια είπε αργότερα πως «δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ».

retro

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’50 αποτέλεσε μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας βόλεϊ, ενώ συμμετείχε και στους Παγκύπριους Αγώνες, πριν αφοσιωθεί στη δημιουργία οικογένειας. Το 1954 παντρεύτηκε τον πρωταθλητή σε στίβο και πετόσφαιρα Μίκη Μιτσίδη και το 1955 απέκτησε τις δίδυμες κόρες της, Όλγα και Νινώ.

Το 2003 έγινε η πρώτη γυναίκα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, μία θέση που διατήρησε μέχρι το 2004. Το 1988 έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, υπηρετώντας τον ΚΟΑ για δέκα συνολικά χρόνια.

Η Ηρώ Μιτσίδου έγινε το 1990 η πρώτη γυναίκα στο Δ.Σ. του ΓΣΠ, ενώ υπηρέτησε και στο συμβούλιο του Κυπριακού Ολυμπιακού Μουσείου, ενώ υπήρξε η πρώτη πρόεδρος της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» της ΚΟΕ. Το 1987 είχε κρίσιμη συνεισφορά στην ίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), της οποίας υπήρξε αργότερα και μέλος της εφορείας.

Πέθανε στις 25 Ιουλίου 2018 ως ένας θρύλος του κυπριακού αθλητισμού.