Στις 21 Ιουνίου 1907, οι Κώστας Νικολαϊδης και Λ.Ζ. Ζαλουμίδης κυκλοφόρησαν το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σαλαμίς» στην Αμμόχωστο. Μια εβδομαδιαία εφημερίδα που περιλάμβανε παγκύπριες και τοπικές ειδήσεις, πλούσια αρθρογραφία και σχολιογραφία καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, ο δεινός ρήτορας και εξαιρετικά δραστήριος παράγοντας της Λεμεσού, δεν υπολόγισε μία παράμετρο. Όπως παρατήρησε ο νομικός και φιλόσοφος της εποχής Μιχαλάκης Χατζηδημητρίου για την εποχή του, ο Ζαλουμίδης «εξέδωσε την εφημερίδα Σαλαμίς, τον καιρό που ο κόσμος εν έξερεν να θκιαβάζει».

Ο Λουκάς Ζαλουμίδης γεννήθηκε το 1884 και πέθανε το 1952 στη Λεμεσό. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, ακολούθησε νομικές και εμπορικές σπουδές στην Αθήνα.

Σε μία φωτογραφία του, αναγράφονται χειρόγραφα στο πίσω μέρος όλες του οι ιδιότητες: Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου «Όμηρος» της Βηρυτού πιθανόν το 1903, Γραμματέας του Συλλόγου «Εθνικόν Κέντρον» (1908), Αντιπρόσωπος των Βαρωσιωτών στην εκλογή Αρχιεπισκόπου το 1909, μέλος της επιτροπής «Πολιτικός Αγώνας» το 1902, των επιτροπών διοργανώσεων και συλλαλητηρίων το 1912, της επιτροπής «Ελληνικής Λέσχης» το 1913-1915, γραμματέας της επιτροπής εκπαιδευτηρίων Αμμοχώστου τις ίδιες χρονιές, Δημοτικός Σύμβουλος από το 1914-1917, μέλος της επιτροπής αναγνωστηρίου «Ανόρθωσις» το 1913, μέλος της επιτροπής ανέγερσης νοσοκομείου και τέλος πρόεδρος της «Νέας Λέσχης».

Ο ιδιαίτερα αυτός δραστήριος άνθρωπος διακρίθηκε και ως πείσμων εκδότης εφημεριδών αφού εξέδωσε το 1907 με τον Κ.Γ.Νικολαϊδη την εφημερίδα Σαλαμίς, την εφημερίδα Αμμόχωστος το 1912-1912 και την εφημερίδα Δημιουργία το 1926-1929 μαζί με τον Κ.Π. Ρωσσίδη και τέλος την εφημερίδα Πρόοδος με υπότιτλο ο εθέλων να είναι ελεύθερος, είναι εκηνθρωπισμένος. Ο εθελόδουλος είναι υπάνθρωπος.
Ο Ζαλουμίδης έμεινε ζωντανός στη μνήμη των Λεμεσιανών. Οι πεισματικές εκδοτικές του προσπάθειες τελικά τον οδήγησαν σε οικονομική εξαθλίωση.