ΠΗΓΗ: Philenews
Στρατηγικής σημασίας συνεργασία υπογράφτηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Μητροπολίτη Κύκκου & Τηλλυρίας, Νικηφόρου και της Τασούλας Χατζητοφή, εκ μέρους του ιδρύματος Walk of Truth, για την κατοχύρωση του σταδιακού επαναπατρισμού της συλλογής του Βρετανού συλλέκτη Ντέιβιντ Ντ. Τζ. Τζόνσον ως δωρεά στην Ιερά Μονή Κύκκου. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 150 αρχαιότητες που καλύπτουν μία περίοδο από την παλαιολιθική (10,000 π.Χ) μέχρι και την ελληνιστική περίοδο (3ο αιώνα μ.Χ).

Η συμφωνία καθορίζει ότι τα αντικείμενα της συλλογής θα επαναπατριστούν σταδιακά, ούτως ώστε η Μονή Κύκκου να έχει χρόνο για να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο στο Μουσείο της για την έκθεση των αντικειμένων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για ερευνητές, ακαδημαϊκούς και το ευρύ κοινό.

Στην τελετή που έλαβε χώρα σε κλειστό κύκλο, στο Μετόχι του Κύκκου στη Λευκωσία, παρουσία της πρέσβειρας της Ολλανδίας στην Κύπρο, Νάταλι Γιάαρσμα, η Τασούλα Χατζητοφή, εκπροσωπώντας το ολλανδικό ίδρυμα Walk of Truth, κατοχύρωσε άμεσα την ιδιοκτησία της συλλογής Johnson στην Μονή Κύκκου εκ μέρους και στην παρουσία του Βρετανού συλλέκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί άλλη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2018 μεταξύ της Τασούλας Χατζητοφή και του συλλέκτη, ο οποίος είχε ζητήσει τη βοήθεια της για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για να παραχωρηθεί και να εκτεθεί η συλλογή του όσο βρίσκεται εν ζωή.
Ο Βρετανός έθεσε μία σειρά από όρους, ζητώντας από την Τ. Χατζητοφή να είναι κατοχυρωμένος και σε περίπτωση θανάτου της, να αναλάβει ο οργανισμός Walk of Truth την ευθύνη της επιλογής του χώρου και την ευθύνη επίβλεψης υλοποίησης της σύμβασης που έγινε.
Οι όροι περιέχουν μεταξύ άλλων σημεία όπως α) η συλλογή του να είναι ανοικτή προς το κοινό, β) να παραμείνει πλήρης και να μη διασπαστεί, γ) να χρησιμοποιηθεί για ακαδημαϊκή έρευνα, στην οποία θα συμβάλει και ο ίδιος ο Τζόνσον.
Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας ευχαρίστησε τον Ντέιβιντ Ντ. Τζ. Τζόνσον για τη σημαντική δωρεά του στη Μονή Κύκκου και για την αγάπη που έδειξε στην προσπάθειά του να επιστρέψουν οι ανεκτίμητοι θησαυροί στην Κύπρο και τόνισε ότι η Μονή προετοιμάζει ειδικό χώρο στο Μουσείο για να υποδεχθεί τη συλλογή τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι ενήμερος για τις επιθυμίες του Βρετανού συλλέκτη και θα μεριμνήσει να υλοποιηθούν.
Δείτε τα αντικείμενα της συλλογής εδώ 
Από την πλευρά του, ο Βρετανός συλλέκτης εξηγώντας γιατί άρχισε να συλλέγει κυπριακές αρχαιότητες, σημείωσε ότι ανέκαθεν τον γοήτευε ο χρόνος. «Ζούμε στο παρόν, αλλά μόνο εν μέρει, αφού το παρόν εμπεριέχει το παρελθόν και το μέλλον που φανταζόμαστε. Για μένα, η αρχαιολογία αποτελεί άσκηση της φαντασίας, όπως και η τέχνη. Οι αρχαιότητες… δεν είναι αισθητικά αντικείμενα αλλά δοχεία του παρελθόντος, της ιστορίας. Επομένως, μου είναι αδιανόητο να έχω στην κατοχή μου αρχαία αντικείμενα χωρίς να μελετήσω το αρχαιολογικό τους υπόβαθρο».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ερωτεύτηκε την ιστορία της Κύπρου πριν καν δει τα όμορφα βουνά της και πριν γνωρίσει τους αξιαγάπητους ανθρώπους της.  Υπογράμμισε, δε, την ιδιαιτερότητα των κυπριακών αρχαιοτήτων ως μοναδικές στον κόσμο και μίλησε για το ηθικό δίλημμα που τον προβλημάτισε ως συλλέκτη, αν δηλαδή θα έπρεπε να κατέχει αρχαιότητες. Αυτό το ηθικό δίλημμα ήταν που τον οδήγησε να ψάξει και να βρει την Τασούλα Χατζητοφή για να τον βοηθήσει να επιλέξει το σωστό χώρο για τη δωρεά της συλλογής του.
Από την πλευρά της, η Τασούλα Χατζητοφή, συγγραφέας του βιβλίου «Η Κυνηγός Εικόνων» και ιδρύτρια του Ιδρύματος «Walk of Truth» τόνισε ότι o επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων συμβολίζει τον πόθο του κάθε πρόσφυγα ανά τον κόσμο να επιστρέψει στο σπίτι του και τον τόπο καταγωγής του «κι αυτό είναι το βασικό κίνητρο της δουλειάς μου, ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο.»
Η Τασούλα Χατζητοφή ευχαρίστησε τους  δωρητές Ντέιβιντ Τζόνσον και τη σύζυγό του Κάθριν Μέρι Πόμφρεϊ Τζόνσον, τους αποκάλεσε αριστοκράτες και εξήγησε γιατί η Μονή Κύκκου είναι το σωστό σπίτι για τον επαναπατρισμό της συλλογής. Πρόσθεσε, ότι ο Μητροπολίτης ΚΝικηφόρος επέδειξε την αγάπη του προς τη βυζαντινή μουσική, τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες και έχει δείξει την ευαισθησία του προς την τέχνη και τον πολιτισμό.
Το μέλος του δ.σ. του Walk of Truth Μαρίνα Σχίζα και ο διευθυντής του Μουσείου Κύκκου, Στέλιος Περδίκης την ενημέρωσαν για το όραμά του να επεκτείνει το Μουσείο, ώστε να περιλαμβάνει και αρχαιότητες. Επιπλέον, υποσχέθηκε να φέρει ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό για να βοηθήσουν την Μονή και τον Μητροπολίτη να πραγματοποιήσει το όραμά του γρηγορότερα με δωρητές και εθελοντές.
Η πρέσβειρα της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι η χώρα της είναι περήφανη για την ηθική υποστήριξη που προσφέρει σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα όπως το ολλανδικό ίδρυμα Walk of Truth και το σημαντικό έργο που επιτελούν. Επίσης, τόνισε ότι ήταν λόγω της πολυετούς εκστρατείας της Τασούλας Χατζητοφή που άλλαξε η νομοθεσία στην Ολλανδία και έκανε εφικτό τον επαναπατρισμό των τεσσάρων εικόνων του Αντιφωνητή στο Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας το 2013. Επικρότησε, επίσης, την πρωτοβουλία του συλλέκτη και επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησής της σε ηθικές προσπάθειες, όπως η συγκεκριμένη.
Κλείνοντας την τελετή, ο Μητροπολίτης Νικηφόρος ανέφερε ότι η Μονή έχει ορίσει το  δικηγορικό γραφείο Βελάρης & Βελάρης ΔΕΠΕ για να διασφαλίσει τον νόμιμο τρόπο επαναπατρισμού των κυπριακών αρχαιοτήτων της συλλογής Τζόνσον, που έχει τεθεί ως όρος και στα συμβόλαια μεταξύ του ιδρύματος Walk of Truth και της Μονής του Κύκκου, που ετοίμασε η νομικός με ειδίκευση στις αρχαιότητες, Δρ. Ειρήνη Σταματούδη.
Επιπλέον, ο Τζόνσον αποδέχτηκε την πρόσκληση της Τασούλας Χατζητοφή για να γίνει επίτιμο μέλος του Walk of Truth ως παράδειγμα προς άλλους συλλέκτες.

* Στη φωτογραφία: Από αριστερά καθήμενοι- Ντέιβιντ Τζόνσον- συλλέκτης , φιλάνθρωπος, Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικοφόρος, Τασούλα Χατζητοφή- ιδρύτρια Walk of Truth, Κάθυ Τζόνσον. Όρθιοι: Πρέσβειρα της Ολλανδίας Νάταλι Γιάαρσμα, Διευθυντής του Μουσείου Κύκκου Στέλιος Περδίκης, Mαρίνα Σχίζα, μέλος δ.σ. Walk of Truth, Χαν τεν Μπρούκε- πολιτικός, σύμβουλος του WoT.