Της Ιλιάνας Κουλαφέτη

«Το καλοκαίρι θα ‘ρθει, στην ταράτσα του Βοξ, η Μελίνα θα παίζει την Στέλλα. Ραντεβού θα σου δίνω στα σκαλιά του Εκράν, να κοιτάμε τις νύχτες τη Μανιάνι γκρο-πλαν, καρφωμένη με δέκα σαΐτες».

Έτσι έρχεται το καλοκαίρι. Σε ταράτσες, πλατείες, καφενεία που απλώνουν ένα λευκό πανί και προμηνύουν πως το αποκορύφωμα του χρόνου που λέγεται καλοκαίρι, φέρνει μαζί του αέρα, αλμύρα, βόλτες, ανεμελιά και μια ατμόσφαιρα τόσο γοητευτική, που αντισταθμίζει την αφόρητη ζέστη του. Ο θερινός κινηματογράφος είναι μία από τις πολλές γιορτές του καλοκαιριού και οι μαγικές εικόνες του φέρνουν κοντά τα «αστέρια» της έβδομης τέχνης με τα αστέρια της γλυκιάς θερινής νυκτός.

Η παλιά και συνάμα διαχρονική συνήθεια που έγινε λατρεία, επαναφέρει τη νοσταλγική εμπειρία μιας άλλης εποχής, με εικόνες από Ελλάδα και μη που μας θυμίζουν κάτι από διακοπές στο σπίτι στην επαρχία, με γλυκό υποβρύχιο και λεμονίτες, και μια μαγική μηχανή που γεννά εικόνες, όλα σε φόντο ασπρόμαυρο. Ο θερινός κινηματογράφος, δεν είναι απλά ένας χώρος ψυχαγωγίας. Είναι θεσμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με τον έναστρο ουρανό, που διαχέει προσωπικότητα και στυλ και ένα φανατικό κοινό – σινεφίλ και μη – που ξέρει να εκτιμά τις καλοκαιρινές νύχτες.

Ο Riccioto Canudo* , περιγράφει τα σινεμά, ως μία επιθυμία για μια νέα γιορτή, μια νέα χαρούμενη ομοφωνία από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μαζί για να ξεχάσουν την απομονωμένη τους προσωπικότητα. Και όντως, ο λαμπερός κόσμος των σταρ, ήρθε κοντά με τους ανθρώπους μέσω των κινηματογράφων. Οι «μάντρες με τα γιασεμιά» έθεσαν στην υπηρεσία τους την έβδομη τέχνη και τη βιομηχανική της παραγωγή, στην πιο λαϊκή της μορφή και την πιο αληθινή. Πρωτοστάτες, στην εκλαΐκευση της αστικής συνήθειας τα καφενεία, κλήθηκαν να παίξουν τον ρόλο της κινηματογραφικής αίθουσας.

Ακόμα κι αν σήμερα έχουμε οικειοποιηθεί με την προβολή ταινιών και εικόνων μέσω της μαγικής μηχανής και θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξή τους παρ’ όλα αυτά, τα θερινά σινεμά, δημιουργούν το αίσθημα εκείνο όπου το λευκό κρεμασμένο πανί μετατρέπεται σε παράθυρο του κόσμου.

Η επέλαση της μεγάλης κινηματογραφικής βιομηχανίας και των επιπτώσεων που αυτή επέφερε, είχε πράγματι μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο της μεγάλης οθόνης, ένα από τα θύματά του ήταν και οι κατά τόπους μικρό-επιχειρήσεις. Μικροί κινηματογράφοι οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκαν – δυστυχώς – με μεγάλους κινηματογραφικούς κολοσσούς οι οποίοι σαν άλλες αλυσίδες μαζικής αναπαραγωγής και κατανάλωσης εξαφάνισαν τους κινηματογράφους της γειτονιάς. Σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικονομική κρίση, η μεγάλη οθόνη αντικαταστάθηκε από την ιδιωτική βιντεοκασέτα, το dvd, τις ιστοσελίδες ζωντανής παρακολούθησης. Ευτυχώς, για εμάς που ακόμα οι νύχτες μας θέλουμε να μυρίζουν αγιόκλημα και γιασεμί σαν αυτές τις νύχτες με φεγγάρι που τραγούδησε ο Κηλαηδόνης, οι θερινοί τοπικοί κινηματογράφοι προσφέρουν ακόμα αυτήν την ευκαιρία ως ανάσα πολιτισμού. Χωρίς καμία υπερβολή, αποτελούν μία σθεναρή αντίσταση ενάντια στις ψυχρές «αναπαυτικές» αίθουσες πολυτελών κτηρίων και εμπορικών κέντρων, οι οποίες προσωποποιούν τη μαζικοποίηση της ψυχαγωγίας. Κι ας είναι οι καρέκλες άβολες και ξεφτισμένες σαν καρέκλες καφενείου.

Summer Movie Nights στην Παραμυθούπολη

Έχει και η Κύπρος το θερινό της σινεμά. Πώς θα μπορούσε εξάλλου να λείψουν από το καλοκαιρινό νησί του οποίου η ραστώνη της εποχής αποτελεί λίγο πολύ τη συνήθεια σήμα κατατεθέν μας και που μπορεί να καταριόμαστε τις ανέλπιστες υψηλές θερμοκρασίες, αλλά πάντα καταλήγουμε να εξυμνούμε την εποχή της ανεμελιάς; Με τα φεστιβάλ της, τις συναυλίες της, τα θέατρά της και τα θερινά τα σινεμά της, το νησί τα τελευταία χρόνια προσφέρει μία πλειάδα από πολιτιστικές επιλογές που ικανοποιούν και τα πιο ιδιαίτερα γούστα.

Στον μεγάλο χώρο της Παραμυθούπολης, στον Στρόβολο, η Vourate Productions Ltd σε συνεργασία με την ARK P.CH LTD, αναβιώνουν τη μαγεία του θερινού κινηματογράφου κάτω από τον έναστρο ουρανό! Για αυτό μη διστάσετε να επισκεφθείτε μαζί με φίλους και οικογένεια τον μεγάλο χώρο στον Στρόβολο, ο οποίος έχει μεατμορφωθεί στο απόλυτο σημείο για μια καλοκαιρινή απόδραση, παρακολουθώντας ταινίες για μικρούς και μεγάλους σε έναν χώρο που φιλοξενεί περίπτερα με φαγητό και ποτό. Άνετες καρέκλες, ποπ κορν, καρπούζι με χαλούμι, σουβλάκια και κοκτέιλ κάτω από τα άστρα υπόσχονται να σας χαρίσουν την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, κείμενο

Μάλιστα, οι προβολές θα διαρκέσουν έως και τον Σεπτέμβρη και το πρόγραμμα αποτελείται από μεγάλη γκάμα ταινιών του διεθνούς και ελληνικού κινηματογράφου, που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 99810011 ή στη σελίδα Summer Movie Nights 

*Riccioto Canudo, «Η γέννηση μιας έκτης τέχνης», στο περιοδικό «ΦΙΛΜ», τεύχος 22, Μάρτης 1982