Στις 7 Οκτωβρίου 1973, η ΕΟΚΑ Β’ πραγματοποιεί δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
Τα μέλη της παράνομης οργάνωσης, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στον αυτοκινητόδρομο από τον οποίο θα πέρναγε ο Αρχιεπίσκοπος. Παρ’ όλα, ο δράστης έπαθε κρίση συνειδήσεως λίγο πριν την εκπόνηση του σχεδίου και πυροδότησε τις εκρηκτικές ύλες πρόωρα με σκοπό να μην σκοτώσει τον Μακάριο.
Το 1973, υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις πιο ταραγμένες χρονιές στην ιστορία της κυπριακής ιστορίας, καθώς ένα χρόνο πριν τα τραγικά γεγονότα του ’74, ο λαός της Κύπρου βίωνε την τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ της οποίας τα μέλη ανατίναζαν αστυνομικούς σταθμούς, απήγαγαν και κρατούσαν υπό ην ομηρία τους κόσμο (μεταξύ αυτών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χρ. Βάκη) ενώ σχεδίαζαν διαρκώς σχέδια εξόντωσης του Αρχιεπισκόπου.
Το σχέδιο που απέτυχε, ακολούθησαν κι άλλες μεθοδευμένες εγκληματικές ενέργειες της παράνομης ΕΟΚΑ Β’, με κύριο στόχο την ανατροπή του Εθνάρχη της Κύπρου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγούσαν στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.