Δυο διαβατήρια που βρέθηκαν στο κατεχόμενο Κάρμι κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σήμερα αναζητώντας τους ιδιοκτήτες τους. Τα διαβατήρια εντόπισε στο κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας ο Τουρκοκύπριος Attila Tikli, ο οποίος μετά τον πόλεμο έφυγε στο Λονδίνο για να ζήσει εκεί.

Ο Tikli, όλα αυτά τα χρόνια κράτησε τα διαβατήρια με την ελπίδα να βρει τους νόμιμους κατόχους τους, ωστόσο έως σήμερα δεν είχε κάποια τύχη. Στις φωτογραφίες διακρίνονται ξεκάθαρα κάποια από τα στοιχεία των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατάγονται από το Τρίκωμο.

Την ανάρτηση έκανε στο γκρουπ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΣΑΣ, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος ζητάει βοήθεια για να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των δύο αυτών εγγράφων. Ο κ. Κωνσταντίνου ζητάει από όποιον μπορεί να γνωρίζει κάτι, να βοηθήσει να επιστρέψουν τα έγγραφα αυτά στην οικογένεια που ανήκουν.

53604802_2151611864893529_4020342212305879040_n.jpg

Το χωριό Κάρμι

Απόγονος του Δία, γοητευτικό χωριό ή μήπως «βαφτισμένο» από Τάγμα Ιπποτών; Το μικρό κατεχόμενο χωριό Κάρμι στην επαρχία Κερύνειας, περιτριγυρίζεται από διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματός του. Από τα αρχαία ελληνικά χρόνια ως τη λατινική κυριαρχία υπάρχουν πολλές πτυχές της ιστορίας του.

Το χωριό της θεάς Κάρμης

Η ιστορία του χωριού ξεκινάει ήδη από τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Η πρώτη εκδοχή, στηριγμένη στην αρχαιοελληνική ιστορία του, θέλει το χωριό να ονομάστηκε από τη θεά Κάρμη που υπήρξε πρόσωπο της μυθολογίας. Επρόκειτο για την κόρη της Κασσιόπειας (ή της Δήμητρας) και του Ευθύβουλου. Υπήρξε ακόμα μητέρα της Δίκταινας (από τον Δία), αδελφή του Άραβα, του Φοίνικα, του Κίλικα και της Ευρώπης. Η εκδοχή αυτή μπορεί να στηριχτεί και σε παλαιότερες αναφορές του χωριού σε τοπογραφικά και χρονογραφικά βιβλία της ιστορίας της Κύπρου, που το όνομα του χωριού συναντιέται ως «Κάρμη».
karmi
Η δεύτερη εκδοχή, στηρίζεται στη φυσική του ομορφιά. Λέγεται πως το χωριό πήρε την ονομασία του, κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, από τη γαλλική λέξη charme που σημαίνει γοητευτική και δασώδης τοποθεσία. Και αυτή η εκδοχή, φαντάζει να είναι λογική. Κι αυτό γιατί το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Πενταδακτύλου και περιτριγυρίζεται από δάσος.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Κάρμι, 1950. Photo: Reno Wideson

Το Τάγμα των Καρμηλιτών

Θεωρείται παρ’ όλα αυτά επικρατέστερη η εκδοχή που υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το λατινικό θρησκευτικό τάγμα των Carmes.
Οι Καρμηλίτες, που κι αυτοί πήραν την ονομασία αυτή από το βουνό Κάρμηλος της Παλαιστίνης, είχαν φτάσει στο νησί μαζί με άλλα τάγματα κατά τον 13ο αιώνα. Παρόμοιο όνομα πάντως με το Κάρμι της Κερύνειας έχει και η τοποθεσία με την ονομασία Κάρμεν στο χωριό Πολεμίδια της επαρχίας Λεμεσού. Εκεί σώζεται και καρμηλιτική εκκλησία όπως και στην Αμμόχωστο. Ακόμη, Κάρμεν ονομάζεται και τοποθεσία του χωριού Τάλα της επαρχίας Πάφου.