Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες ανήκουν στο περιοδικό εποχής «Ενημέρωση» που βρήκαμε στο Flea Market της Λευκωσίας

25 Νοεμβρίου 1984. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30χρονα της ΕΟΚΑ, τρεις νεαροί ντυμένοι αντάρτες φτάνουν στην ακτή της Χλώρακας, στην τοποθεσία της Αλυκής με μία βάρκα που μεταφέρει τον Διγενή. Αυτή τη φορά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο, δεν χρειάστηκαν ούτε φωτεινά συνθήματα ούτε παρασυνθήματα. Ο Διγενής έφτασε στην Κύπρο «μέρα μεσημέρι» ενώ χιλιάδες λαού χειροκροτούσε.

Η κίνηση ήταν μία αναπαράσταση της πραγματικής άφιξης του αρχηγού της ΕΟΚΑ, το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 1954, όταν έφτασε στην Κύπρο για να οργανώσει κρυφά τον αντάρτικο αγώνα κατά της αποκιοκρατίας και υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

«Ένα μικρό πλοιάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε μεταφέρει τον Διγενή και τον Σωκράτη Λοϊζίδη με τον Νότη Πετροπουλέα από την Ελλάδα, αγκυροβόλησε στην ακτή και οι τρεις νέοι ντυμένοι αντάρτες κατευθύνθηκαν προς τη βάρκα για να παραλάβουν την εικόνα του Διγενή. Ήταν ο Παπακώστας Λεωνίδας, ο Νικόλαος Μαυρονικόλας και ο Μιχαλάκης Παπαντωνίου.

Ο Παπαντωνίου συγκινημένος είπε:

“Το σημείο της αποβιβάσεως του Διγενή είναι το σημείο που πατάτε, η Αλυκή της Χλώρακας. Ήταν όπως θυμάμαι η όγδοη νυκτερινή της 10ης Νοεμβρίου, που άγρυπνοι ερευνούσαμε στο σκοτάδι το πέλαγος και που εφάνη τότε ο μαύρος όγκος του πλοιαρίου. Ο αείμνηστος αρχηγός μας Παπακώστας  έστειλε προς το πέλαγος τα φωτεινά τυ σήματα και από το σκάφος επανελήφθησαν. Μια βάρκα σε λίγο με κωπηλάτες προσήγγισε την παραλία και μέσα από το σκοτάδι ακούστηκε μεταλλική με ιδιάζουσα προφορά φωνή Εδώ Διγενής και αμέσως ο Παπακώστας πνιγμένος από συγκίνηση απάντησε Εδώ Ακρίτας. Σκηνές απερίγραπτες αποτυπωμένες όμως στο νου σαν κινηματογραφική ταινία.

Πηδήματα από τη βάρκα στο νερό, τρεχάλα από μέρους μας. Αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε σαν να γνωριζόμαστε από χρόνια, εμείς οι άγνωστοι μεταξύ μας. Κι εκεί μέσα στον παφλασμό των κυμάτων ηχεί η φωνή του Παπακώστα Καλώς ήρθες Αρχηγέ”.

 

Από εκεί οι άντρες που ξεκινούσαν την προπαρασκευή του αγώνα πορεύθηκαν μέχρι το σπίτι της Παναγιωτούς Αζίνας που τους προσέφερε σούπα. Την επόμενη μέρα ο αρχηγός της ΕΟΚΑ τους όρκισε και τότε ξεκίνησε ο ένδοξος αγώνας της ΕΟΚΑ.

Αυτό ήταν το ιστορικό της αφίξεως του Γρίβα στην Κύπρο, όπως το διηγήθηκαν αυτοί που το έζησαν,