Στις 19 Σεπτεμβρίου 1924, μία ομάδα μορφωμένων νέων της Λευκωσίας, αποφάσισε να ιδρύσει μία νέα ποδοσφαιρική ομάδα, μετά από τη διάλυση της ΠΟΠ (Ποδοσφαιρτική Ομοσπονδία Παγκύπρια). Οι γιατροί, δικηγόροι, και οικονομικά ανώτεροι της Λευκωσίας, δεν ενδιαφέρονταν για την καταγωγή των μελών τους και το απέδειξαν με την ονομασία που διάλεξαν. Η Ένωση Νέων ΤΡΑΣΤ, ήταν μία νέα ομάδα, γέννημα της ελίτ της Λευκωσίας: Έλληνες, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, όλοι ήταν ευπρόσδεκτοι σε αυτή τη νέα ομάδα.

Το σύντομο ιδρυτικό Πρακτικό ολοκλήρωνε η φράση «Ισχύς μας η Δύναμίς μας», και τα γράμματα Ε.Δ.Ο.Κ.Ο.Δ.Ε. (Ένας δι’ όλους και όλοι δι’ έκαστον).

Απ’ τα σαλόνια στα γήπεδα

Με τον κοσμοπολίτικο αέρα της αλλά και την υψηλή κουλτούρα που μετέφεραν μαζί τους τα μέλη του ΤΡΑΣΤ, προσπάθησαν να μεταδώσουν νέες συνήθειες στα γήπεδα της Κύπρου.

Ο αθλητισμός δεν αποτελούσε το μοναδικό τους ενδιαφέρον και σύντομα το σωματείο της ΤΡΑΣΤ φρόντισε να δημιουργήσει χορωδία και ορχήστρα ενώ ταυτόχρονα διοργάνωσε πνευματικές και μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις, κοσμικές συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές και κοινωφελείς δραστηριότητες.

Ακριβώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Τραστ, Νεοκλής Λυσάνδρου, «ώριμο τέκνο της νεαρής αστικής τάξης της Λευκωσίας για ελεύθερη σκέψη, δημιουργική έκφραση και αυτόνομη δράση, στις συνθήκες της αποικιοκρατίας, το Τραστ κατέστη το σωματείο με την πιο πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα».

Βέβαια, ακολουθώντας τα αγγλικά πρότυπα, ο ΤΡΑΣΤ κράτησε κλειστό χαρακτήρα. Η διαδικασία εγγραφής νέων μελών ήταν απαιτητική και υπό προϋποθέσεις, τα μέλη του ήταν μόνο άνδρες.

Μπολ ρουζ το 1929 στο Μαγικό Παλάτι της Λευκωσίας

Ο χορός των χορών

Η πιο καινοτόμος ίσως δράση του ΤΡΑΣΤ ήταν η διεξαγωγή του «bal rouge», δηλαδή του κόκκινου χορού. Ο Ανδρέας Κυριαλλής, παλιό στέλεχος του σωματείο ανέφερε:

«Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που διοργανώθηκε. Εμφανίστηκαν όλοι με τις στολές τους που αποτελείτο από κοκκινωπό σακάκι και ασπροκίτρινο παντελόνι, με γιλέκο. Για αυτό και το ονόμασαν “μπαλ ρουζ” δηλαδή “κόκκινος χορός”. Τα χρώματα της ομάδας ήταν το κίτρινο και το πράσινο».

Μεταξύ άλλων, το σωματείο διοργάνωνε φιλολογικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής, παιδικές δραστηριότητες, εθνικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά.

Ο γνωστός βιολιντζής της Κύπρου Γιαννουδής με την κόρη του σε μπολ ρουζ του ΤΡΑΣΤ

Πρώτος πρωταθλητής, πρώτος κυπελλούχος

Αν και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ιδρυθεί ακόμη, όταν ο ΤΡΑΣΤ βρισκόταν στα γήπεδα, παρόλα αυτά οι διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες που υπήρχαν, δημιούργησαν τους δικούς τους αγώνες.

Έτσι, το 1932 με πρωτοβουλία του Πεζοπορικού Λάρνακας, διοργανώθηκε το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα, γνωστό και ως «Πρωτάθλημα Πόλεων», στο οποίο πήρε μέρος.

Το 1933 μετέβη στην Αθήνα όπου αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό και το 1934 υπήρξε ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ. Τότε διοργανώθηκε και ο πρώτος αγώνας κυπέλλου της Κύπρου, στο οποίο ο ΤΡΑΣΤ κατέκτησε την πρώτη θέση, νικώντας τον ΑΠΟΕΛ, ενώ ένα χρόνο μετά στο πρώτο πρωτάθλημα, κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα.

Γιορτάζοντας τα 25χρονα της ομάδας

Η γέννηση του ΑΠΟΕΛ και η βεντέτα

Το 1926 μία μερίδα μελών του ΤΡΑΣΤ αποφάσισε να αποσχιστεί από την ομάδα. Ο λόγος ήταν η σύγκρουση που είχε προκληθεί μεταξύ των μελών λόγω της διαφωνίας στο ζήτημα αποδοχής «ξένων» στην ομάδα.

Τα μέλι που αποσχίστηκαν ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας, που στη συνέχεια πρόσθεσε το «Α» και έγινε ΑΠΟΕΛ.

Ένωση Νέων ΤΡΑΣΤ εναντίον Ανόρθωσης 1934

Η έριδα μεταξύ των δύο ομάδων κρατούσε καλά, δημιουργώντας μία ατέρμονη βεντέτα. Κάθε αγώνας τους αποτελούσε αντικείμενο καυστικών σχολίων από της εφημερίδες, οι οποίες έκαναν λόγο για «ύβρεις και χυδαιότητες» μεταξύ των δύο ομάδων.

Το τέλος του ΤΡΑΣΤ ήρθε στις 17 Απριλίου 1938, όταν ο διαιτητής Α. Γαβαλάς διέκοψε τον αγώνα, υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός του ΤΡΑΣΤ, Βότσης Μιχαηλίδης συμπεριφέρθηκε απρεπώς. Μόλις ο διαιτητής αποχώρησε από τον αγώνα, σημειώθηκαν «έκτροπα» στο γήπεδο.

Ο ΤΡΑΣΤ στον οποίο έπεσε η ευθύνη των επεισοδίων ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΚΟΠ στις 24 του ίδιου μήνα και να διαλύσει την ομάδα.

Ως λόγο διάλυσης, ανέφεραν τα οικονομικά προβλήματα, όλοι όμως γνώριζαν πως ο ΤΡΑΣΤ δεν δεχόταν τον έλεγχο της ΚΟΠ από τον Γεώργιο Πούλια και τον ΑΠΟΕΛ.

Το σωματείο του ΤΡΑΣΤ συνέχισε να υπάρχει στο κέντρο της Λευκωσίας, διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις μέχρι και σήμερα.