Ένα προϊστορικό εργαστήρι μετάλλου και ένα λατομείο ασβεστόλιθου ήρθαν στο φως στην Πύλα

Ένα προϊστορικό εργαστήρι μετάλλου και ένα λατομείο ασβεστόλιθου ήρθαν στο φως στην Πύλα

Τα ευρήματα εκτιμούνται από τους ειδικούς ως ιδιαιτέρως σημαντικά

Κείμενο: ελc team

Ένα προϊστορικό εργαστήρι μετάλλου και ένα λατομείο ασβεστόλιθου έφεραν στο φως ανασκαφές στη θέση Κοκκινόκρεμος, στην Πύλα, ένα χωριό κτισμένο στα βορειανατολικά της Λάρνακας που βρίσκεται εντός της «νεκρής ζώνης» μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου.

Τα ευρήματα βρέθηκαν σε έναν μικρής διάρκειας ζωής οικισμό, γεγονός που σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων (ΤΑ) Κύπρου αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο στην ιστορία του νησιού κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και εκτιμούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικά.

Κατά την τοπογραφική επισκόπηση του λόφου του Κοκκινόκρεμου εντοπίστηκε, όπως αναφέρει το ΤΑ, «ένα μεγάλο, μέχρι πρόσφατα αδημοσίευτο, λατομείο ασβεστόλιθου. Βρίσκεται αμέσως κάτω από το δυτικό λοβό του πλατώματος στον οποίο βρίσκεται ο οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και έχει έκταση μεγαλύτερη από 500 τετραγωνικά μέτρα, με πλάτος 40 μέτρα και μήκος 15- 24 μέτρα».

Η εξόρυξη του λίθου, η οποία γινόταν είτε με σμίλες είτε με λίθινες αξίνες, μαρτυρείται από τα συνήθη κανάλια εξόρυξης (περίπου 8 με 10 εκατοστά πλατιά) στον βράχο, όπως επίσης και από αρκετούς τετραγωνισμένους ογκόλιθους.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν όστρακα κεραμικής στην επιφάνεια, επιβάλει επιπλέον έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον το λατομείο χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού ή στους Ιστορικούς χρόνους, καθώς κατοίκηση αυτή την εποχή τεκμηριώνεται σε γειτονική θέση.

«Ο χώρος διήρκεσε για μια γενιά μέχρι την εγκατάλειψή του τον πρώιμο 12ο αιώνα π.Χ. και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με την κρίσιμη περίοδο του τέλους του 13ου και των αρχών του 12ου αιώνα π.Χ.», ανέφερε το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή του.

Οι ανασκαφικές τομές στο πλάτωμα ανοίχθηκαν εντός του περιμετρικού τείχους, το οποίο διαθέτει δωμάτια μέσα στο πάχος του. Παλαιότερες ανασκαφές έδειξαν ότι ολόκληρο το πλάτωμα, έκτασης περίπου 7 εκταρίων, ήταν πυκνά κατοικημένο. 

Ενδείξεις στη στρωματογραφία υποδεικνύουν μια φυσική καταστροφή, πιθανώς έναν σεισμό, ο οποίος θα οδήγησε στην κατάρρευση τμήματος του πλατώματος και στη μερική σφράγιση των δωματίων που εφάπτονται σε αυτό. Η ανασκαφή αυτών των δωματίων έφερε στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη του χώρου ήταν ξαφνική και πολύ σύντομη, προφανώς ενόψει ενός μεγάλου επικείμενου κινδύνου.

Οι ανασκαφές στη θέση Κοκκινόκρεμος γίνονται υπό την διεύθυνση του Γιόακιμ Μπρέτσναϊντερ του Πανεπιστημίου της Γάνδης, του Γιαν Ντρίσεν του Πανεπιστημίου της Λέουβεν και της Αθανασίας Κάντα από τη Μεσογειακή Αρχαιολογική Εταιρεία.

Φωτογραφίες: Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου

Σαν σήμερα

No Events

Η σελίδα μας στο facebook