Σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του Κάτω Δρυ, μέσα στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια και τα πολύχρωμα σπιτάκια, ο κύριος Ιάκωβος και η κυρία Έλλη Κορνιώτη, δημιούργησαν ένα μουσείο ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Η ονομασία του μουσείου «Μέλισσας και Κεντήματος», μπορεί να παραξενεύει τους επισκέπτες, ωστόσο, μία επίσκεψη και μία ξενάγηση από την υπέροχα παραστατική κ. Έλλη, θα πείσει όσους φτάσουν στον Κάτω Δρυ, πως η αγάπη ενός ανθρώπου για τον τόπο του, μπορεί να κάνει θαύματα.

Σε μόλις έξι αίθουσες, η κ. Έλλη έχει εντοπίσει και τοποθετήσει πάνω από χίλια εκθέματα, που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή των κατοίκων όχι μόνο του Κάτω Δρυ, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, μιας άλλης εποχής.

Πέρα όμως από την αγάπη τους για τον τόπο τους, οι δυο τους ίδρυσαν το μουσείο και για έναν άλλο σκοπό. Για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους 1600 εθελοντές που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πόλεμους το 1912, ιδιαίτερα όμως στον Ιωσήφ Τσαμιλλή που γεννήθηκε στο σπίτι που στεγάζει το μουσείο αλλά και στους Κατωδρυτες, Παναγή Κούπαη Τζωρτζή, Αβέρκιο Κοσμά, Ευριπίδη Κυριάκου, Γεώργιο Παττίχη και Μιχαήλ Χαρ. Βιολάρη, πεσόντα των Βαλκανικών.

Κτισμένο και διαιρεμένο σε δύο επίπεδα το σημερινό μουσείο, τα εκθέματά του χωρίζονται ανά κατηγορία σε έξι αίθουσες.

Ξεκινώντας από την αίθουσα μελισσοκομίας, η κ. Έλλη ξεναγεί τους επισκέπτες της με γλαφυρότητα δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη ζωή της μέλισσας αλλά και την παραγωγή μελιού. Εκεί θα συναντήσετε παλιές κυψέλες, κηρήθρες, παλιές μελισσοκομικές στολές, αντικείμενα που συμβάλουν στην παραστατική αφήγηση της κ. Έλλης και με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή.

«Οι βασίλισσες της κυψέλης είναι πανέξυπνες. Έχουν τις εργάτριες οι οποίες την ταΐζουν μόνο με βασιλικό πολτό. Για αυτό και γίνεται πιο μεγάλη από εκείνες. Η δουλειά της βασίλισσας είναι να περπατά και να γεννά. Οι εργάτριες και οι κηφήνες ζουν 45-50 ημέρες και οι βασίλισσες 4-5 χρόνια. Όμως η βασίλισσα μένει κλεισμένη μέσα. Οι εργάτριες βγαίνουν έξω, έτοιμες να πεθάνουν για τη βασίλισσά τους»

«Οι μέλισσες είναι φοβερά νοικοκυρεμένες, φοβερά προγραμματισμένες και οργανωμένες. Ας ήταν και οι άνθρωποι έτσι. Εμείς ολόκληρη ανθρωπότητα μόνο ξύδι μπορούμε να κάνουμε. Ό,τι κάμουν οι μέλισσες είναι τέλειο».

Συνεχίζοντας, η περιγραφή περιστρέφεται γύρω από την παραγωγή ζιβανίας, τον παραδοσιακό αποστακτήρα αλλά και τη ζωή του Κύπριου αγρότη. Ένα καλά στημένο δωμάτιο με όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Κύπριοι μιας άλλης δεκαετίας, δίνουν ζωή στην ξενάγηση.

Όλες αυτές τις εργασίες συμπληρώνει ένα δωμάτιο, αφιερωμένο στην κυπριακή οικογένεια και πολύ περισσότερο στην κύπρια μάνα, εργάτρια, σύζυγο, γυναίκα του περασμένου αιώνα. Το δωμάτιο απεικονίζει με λεπτομέρεια το εσωτερικό ενός παραδοσιακού, κυπριακού χωριού.

Το ταξίδι όμως σε άλλες εποχές δεν σταματά στον πρώτο όροφο. Ανεβαίνοντας στο πάνω πάτωμα, οι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, διακοσμημένο με τους αργαλειούς, τα υπέροχα κεντήματα, υφασμένα με μεγάλη τέχνη καθώς και ένα παραδοσιακό σκαλιστό κρεβάτι στρωμένο με κεντητά σεντόνια με πανέμορφα σχέδια.

Παλιές φωτογραφίες, γράμματα και διάφορα αντικείμενα γύρω-γύρω δίνουν άλλη πνοή, αποδεικνύοντας πως η κ. Έλλη και ο σύζυγός της, δεν δημιούργησαν απλά ένα μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, αλλά έδωσαν πνοή στο όλο εγχείρημα με αντικείμενα που το καθένα φέρει τη δική του ιστορία.

Η αγάπη για τον τόπο, την παράδοση, την ιστορία είναι διάχυτη παντού. Μπορείς να καταλάβεις από την πρώτη στιγμή που σε προσεγγίζουν οι οικοδεσπότες, πως ό,τι έχουν φτιάξει με τα χέρια τους είναι μία πραγματική προσφορά στον πολιτισμό της Κύπρου.

Το Μουσείο σας περιμένει στον πανέμορφο Κάτω Δρυ, για να συμπληρώσει με εικόνες και χρώματα ένα ταξίδι στον χρόνο!