Ο Σάββας Αχιλλέως, από την Άλωνα εργαζόταν στη Λευκωσία ως φθαρτέμπορος. Ήταν από τους πρώτους αγωνιστές που μύηθηκαν στην ΕΟΚΑ, το 1954.

Τον Οκτώβριο του 1955, διαφέυγοντας από τους Βρετανούς που τον καταζητούσν, εντάχθηκε στην αντάρτικη ομάδα «Ουρανός», πλάι στον Μάρκο Δράκο και τον αρχηγό Γεώργιο Γρίβα. Την άνοιξη του 1956, ο Γρίβας του ανέθεσε της διανομή τη μυστικής αλληλογραφίας του στους τομείς της ΕΟΚΑ, με έδρα τη Μονή Κύκκου, όπου εγκαταστάθηκε μεταμφιεσμένος σε καλόγερο. Τελικά, συνελήφθη τον Ιούλιο του 1956.

Μετά από φρικτά βασανιστήρια που υπέστη στο ανακριτήριο της Ομορφίτας, εστάλη στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς κι από εκεί στην Πύλα. Πάντα μεταμφιεσμένος σε καλόγερο.

Μετά τη λήξη του Αγώνα, ο Σάββας Αχιλλέως αποφάσισε να ιερωθεί. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος. Πέθανε το 2016 στην Αθήνα, έχοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

*Η φωτογραφία και το κείμενο είναι από το βιβλίο του Ρένου Λυσιώτη, Προσωπική Μαρτυρία, ο D.P. 743 στα Κρατητήρια Πύλας, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 19:30 στη Δημοσιογραφική Εστία