Βορειοδυτικά της Αμμοχώστου, στα 46 χιλιόμετρα, συναντά κανείς το κατεχόμενο σήμερα χωριό Τρυπημένη. Κτισμένη στη νότια πλευρά του Πενταδακτύλου, η Τρυπημένη μοιάζει επικλινές και διαμελισμένη από δεκάδες ρυάκια που πηγάζουν από την κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου και κυλώντας νοτιότερα ενώνονται με τον ποταμό του Πηδιά.

Ιστορικά η Τρυπημένη εμφανίζεται στα Μεσαιωνικά χρόνια και σε παλαιότερους χάρτες συναντάται ως Tripimin (Τριποιμήν;). Ωστόσο ένας αρχαιολογικός χώρος των Προϊστορικών χρόνων που ανακαλύφθηκε στην περιοχή αποδεικνύει την αρχαιότατη κατοίκησή της.

Μία άποψη στηρίζει ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις «τρεις ποιμένες» και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Παρόλα αυτά ο Λεόντιος Μαχαιράς ανφέρει το χωριό ως Τρυπημένη δυο φορές στο Χρονικό του κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Γενουάτες το 1374. Μία άλλη θεωρία στηρίζει πως το χωριό έλαβε το όνομά του επειδή οδηγούσε σε «τρύπα» του βουνού, δηλαδή πέρασμα στην άλλη πλευρά. Πιθανότερο όμως είναι να ονομάστηκε έτσι από κάποιο ογκόλιθο που έφερε μια τρύπα. Τέτοια ογκόλιθοι σώζονται σε διάφορα σημεάι της Κύπρου. Διάβασε περισσότερα εδώ για τις παραδόσεις και τους θρύλους πίσω από τους τρυπημένους λίθους.

Στο χωριό υπάρχει ηεκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα, σύγχρονο κτήριο που κτίστηκε σε χώρο παλαιότερου ναού. Συναντώνται και άλλες εκκλησίες όπως του Αντιφωνητή και του Αγίου Ανδρόνικου.

Όσον αφορά την εκπαίδευση αναφέρεται πως πριν από την αγγλοκρατία τα παιδιά της Τρυπημένης φοιτούσαν σε σχολείο στο μοναστήρι της Λεναδρύνας, στα βόρεια του χωριού. Το πρώτο κοινοτικό σχολείο των «κοινών γραμμάτω» λειτούργησε στην αρχή στο σπίτι κάποιου Γιωρκάτζη το 1869-1870 και αργότερα σε άλλα σπίτια που νοίκιαζε η κοινότητα. Πρώτος δάσκαλος ήταν ο Χρίστος από τον Μαζωτό, ο οποίος δίδαξε μέχρι την αγγλική κατοχή και τον διαδέχθηκε ο Κλεάνθης Δημήτρη από τη Λευκωσία.

Οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν κάθε ελληνικό τοπωνύμιο από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μετονόμασαν το χωριό σε Tirmen.

Ο Σωτήρης Σάββας, κάτοικος της Τρυπημένης, δημοσίευσε φωτογραφίες πριν την εισβολή του 1974 από την περίοδο που Σουηδοί στρατιώτες της UNFICYP διέμεναν στο χωριό.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στον κύριο Σάββα από τους Σουηδούς, πρώην στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, Sten-erik Karisson Eilert Björnberg ,Conny Anderson, Tommy Persson, Carl-Göran Jämteby, Staffan Grönlund, Åke Johansson, Bill Houston, Kurt Johansson bo bergstedt, οι οποίοι εκείνη την περίοδο βρίσκονταν την Τρυπημένη.


Πληροφορίες από τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια