Η περιοχή στον Άγιο Παύλο στη Λευκωσία έχει μια όψη που σε κάνει να ανατριχιάζεις, ιδιαίτερα σαν αρχίζει να σουρουπώνει. Σ’ απόσταση διακόσια-τριακόσια μέτρα από το τελευταίο σπίτι ξεκινά η κατοχή κι υψώνονται οι σημαίες των Τούρκων εισβολέων. Την περασμένη Κυριακή η περιοχή έγινε ακόμη πιο εφιαλτική. Ο αστυνόμος Χ.Χ. άδειασε τις σφαίρες του υπηρεσιακού του όπλου στο κορμί του νεαρού Δ.Δ. Άλλοι δυο φίλοι του θύματος κατάφεραν να διαφύγουν. Ολόκληρη η γειτονιά αναστατώθηκε και αποφάνθηκε αμέσως για τα αίτια θανάτου: λόγοι τιμής.

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε η περιγραφή του φοβερού εγκλήματος που συγκλόνισε τον Άγιο Παύλο, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, από το ρεπορτάζ της Πόλας Σπόντας στο Περιοδικό του Δία. Για το φοβερό έγκλημα λέχθηκαν πολλά, όλα όμως σύγκλιναν σε ένα κοινό στοιχείο: έναν παράνομο, ερωτικό δεσμό. Ωστόσο, εκείνη την τραγική μέρα όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι γείτονες «άλλοι έφταιξαν κι άλλοι πλήρωσαν», αφού το φοβερό έγκλημα είχε λάθος θύμα, ένα άσχετο τέταρτο πρόσωπο.

 

Το χρονικό του δράματος

Η ιστορία είχε ως αφετηρία τον Απρίλιο του 1987, όταν ο Ν.Ε. επέστρεψε από τη Σχολή Εφέδρων στην οποία φοιτούσε και τοποθετήθηκε στα φυλάκια του Αγίου Παύλου. Εκεί κοντά βρισκόταν και το σπίτι του αστυνόμου Χ.Χ. Για τη σύζυγό του Η.Χ., ο Ν.Ε. είχε ακούσει διάφορα, ποτέ όμως δεν έδωσε σημασία.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ένα πάρκο της γειτονιάς γνώρισε την 17χρονη κόρη του αστυνόμου Χ.Χ. οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάζουν νεολαιίστικα περιοδικά και να περνάνε τις ώρες τους κουβεντιάζοντας. Μια μέρα, η 17χρονη έγραψε το νούμερο του τηλεφώνου τους στο υπηρεσιακό τετράδιο του νεαρού Ν.Ε. ωστόσο οι δυο τους συνέχισαν να βρίσκονται μόνο στο πάρκο χωρίς να βγαίνουν, κάτι που έδωσε την εντύπωση στη γειτονιά πως ο νεαρός ενδιαφερόταν για την 17χρονη.

«Ρε, αδέλφι αυτή πάει γυρεύοντας».

Γύρω στο καλοκαίρι έφτασε στα αυτιά του Ν.Ε. πως η μητέρα της 17χρονης είχε κάνει παράπονο στην έδρα της υπομονάδας ότι οι στρατιώτες του εκεί φυλακίου την πειράζουν. Ο Ν.Ε. αφού της απολογήθηκε προσωπικά, διευθέτησε την υπόθεση και αφού έκανε παρατήρηση στους στρατιώτες πέρασε από το σπίτι της Η. για να την ενημερώσει πως το ζήτημα είχε λήξει. Αυτή ήταν η πρώτη τους επαφή.

Ο νεαρός ανθυπολοχαγός δεν ασχολήθηκε περισσότερο. Ωστόσο, πέντε μέρες μετά το περιστατικό η Η. τηλεφώνησε για να του παραπονεθεί πως «την είχε ξεχάσει». Η κλήση διήρκησε ώρες. Οι δυο τους μιλούσαν περί ανέμων και υδάτων, όμως ένας συνάδελφος του Ν.Ε. έντονα ανήσυχος, γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες, του είπε κλείνοντας το τηλέφωνο: «Ρε, αδέλφι αυτή πάει γυρεύοντας και θα έχεις άσχημα ξεμπερδέματα». Η σχέση τους δεν άργησε να ολοκληρωθεί και οι συναντήσεις τους έγιναν τακτικές.

fonos-agios-pavlos-1989

Η απόπειρα αυτοκτονίας 

Τέσσερις μήνες μετά, ο Ν.Ε. πρόσεξε πως κάποιος άλλος επισκεπτόταν τον παράνομο δεσμό του. Δοκίμασε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την Η. όμως εκείνη δεν δεχόταν να του απαντήσει. Απελπισμένος καθώς ήταν δοκίμασε να αυτοκτονήσει με ένα όπλο Ζάσταβα όμως τον πρόλαβε ο υπολοχαγός και διοικητής του λόχου του. Όταν οι δυο τους τον πλησίασαν για να τον αφοπλίσουν τους είπε πως ήθελε να αυτοκτονήσει «γιατί υπάρχουν πολλές αδικίες σ’ αυτόν τον κόσμο».

Ωστόσο, οι υπόλοιποι στρατιώτες εκμυστηρεύτηκαν πως ο πραγματικός λόγος της απόπειράς του ήταν οι «γυναικοδουλειές» και με μασημένα λόγια ο Ν.Ε. αποδέχτηκε το γεγονός.

Η σχέση τους συνεχίστηκε ωστόσο ο νεαρός ανθυπολοχαγός μετατέθηκε στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, όπου εκεί υπηρετούσε και ο εθνοφρουρός Δ.Δ. Ο άνθρωπος που θα πλήρωνε με τη ζωή του την παράνομη σχέση του Ν.Ε. και της Η.

Ο πόλεμος νεύρων

Στο μεταξύ και αφού οι σχέσεις τους είχαν αραιώσει ο Ν.Ε. δεν δεχόταν πως δεν μπορεί να βλέπει άλλο την Η. η οποία του είχε πει να απομακρυνθεί γιατί ο σύζυγός της Χ.Χ. είχε αρχίσει να υποψιάζεται πράγματα.

Τότε ο νεαρός ανθυπολοχαγός προέβη σε μία αψυχολόγητη πράξη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το δράμα που θα στιγμάτιζε τον Άγιο Παύλο.

Αποφάσισε λοιπόν να επισκεφθεί το σπίτι του Χ.Χ. και της Η. και να τον ενημερώσει πως εκείνος ο ίδιος είχε επιπλήξει τους στρατιώτες που ενοχλούσαν τη σύζυγό του.

Δεν σταμάτησε εκεί όμως, αφού συνέχισε να κόβει βόλτες έξω από το σπίτι του Χ.Χ. για να δει την Η. η οποία είπε στον σύζυγό της ότι ο νεαρός την ενοχλούσε και εκνευρισμένος ο Χ.Χ. τον κυνήγησε έως τα φανάρια όπου λογομάχησαν έντονα. Μετά από αυτό το περιστατικό άλλαξαν αριθμό τηλεφώνου, όμως ο Ν.Ε. δεν έλεγε να σταματήσει. Άρχισε να «κόβει βόλτες» έξω από το σπίτι του Χ.Χ. και της Η. άλλοτε παίζοντας τη μουσική στη διαπασών και άλλοτε πετώντας αντικείμενα στο σπίτι τους.

Ο Χ.Χ. υποβαλλόταν σε έναν ανελέητο πόλεμο νεύρων από τον οποίο δεν μπορούσε να ξεφύγει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

«Είμαι παντρεμένη γιατί να έρθω μαζί σου;»

Τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν περίεργη τροπή όταν μια μέρα κατέληξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να λυθούν οι παρεξηγήσεις. Σε ερώτηση του ανακριτή αν ο Ν.Ε. γνωρίζει την Η. εκείνος απάντησε «ναι, τζι αγαπώ την». Εκνευρισμένος ο Χ.Χ. παρενέβη και τον διέταξε να την πάρει και να φύγουν αφού την αγαπά. Ο Ν.Ε. της είπε «άτε αγάπη μου, πάμε να φύγουμε». Η Η. όμως του έριξε ένα παγωμένο βλέμμα και αρκέστηκε στο να του απαντήσει «εγώ είμαι παντρεμένη, έχω τον άντρα μου, είντα να ρτω μαζί σου;».

Στο μεταξύ ο Ν.Ε. άρχισε να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, να παρακολουθεί γιατρούς, να οπλοφορεί απειλητικά και να προκαλεί τέτοια προβλήματα που στη μονάδα του η μία καθαίρεση ακολουθούσε την άλλη. Όμως όπως χαρακτηριστικά έλεγε «χαλάλι ούλλα για την Η.».

Η τελική πράξη του δράματος

Το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή ο Ν.Ε., ένας φίλος του, ο Χ.Χ. και η σύζυγός του κάθισαν στο σαλόνι του σπιτιού τους στον Άγιο Παύλο για να συζητήσουν και να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Η συζήτηση ήταν μεγάλη και το κύριο θέμα ήταν οι ενοχλήσεις.

«Σας το λέω τελευταία φορά, να μην ξανάρθετε εδώ», έλεγε ξανά και ξανά στους δύο νεαρούς που του είχαν κάνει τη ζωή κόλαση, ο Χ.Χ.

Το κακό δεν άργησε να γίνει. Τη στιγμή που οι τρεις τους συζητούσαν σε έντονο ύφος, την πόρτα χτύπησε ο νεαρός φίλος τους Δ., ο οποίος δεν είχε σχέσεις ούτε με τον αστυνόμο Χ.Χ., ούτε με τη σύζυγό του Η. Ήταν ωστόσο φίλος του νεαρού Ν.Ε. και πήγε ως εκεί για να δει τι συμβαίνει.

Ο Χ.Χ. το διέταξε να φύγει από το σπίτι και οι δυο τους λογομάχησαν άγρια, μέχρι που κάποια στιγμή ο Δ. του αντιφώναξε «Εν είσαι άνθρωπος εσύ».

Τα πάντα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτων. Το μυαλό του Χ.Χ. θόλωσε, άρπαξε το πιστόλι και τον πυροβόλησε. Ο Δ. ήταν το «λάθος θύμα» τη «λάθος στιγμή».

«Αυτός αντί να μου ζητήσει συγνώμη μου είπεν “Εσύ εν είσαι άνθρωπος”. Τον ρώτησα τι είπεν και μου επανέλαβε: ”Έν εισαι άνθρωπος”. Όταν άκουσα για δεύτερη φορά αυτή τη φράση με εσκούλλησαν τα νεύρα τζιαι εν αθυμούμαι τίποτε. Το μονό που αθυμούμαι ήταν που ήρταν δκυο αστυνομικοί τζιαι εφέραν με δαμαί», δήλωσε αργότερα στο δικαστήριο.

Τότε, σε εκείνη τη στιγμή που περιέγραψε, ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Φόνος με το υπηρεσιακό πιστόλι

Ο αστυνομικός «δεν θυμόταν» ότι πυροβόλησε εναντίον του νεαρού τρεις φορές. Μία σφαίρα στο κεφάλι κι άλλες δύο στον θώρακα. Ο νεαρός που δεν πέθανε ακαριαία, προσπάθησε να φθάσει στο αυτοκίνητό του, αλλά δεν τα κατάφερε. Έπεσε αιμόφυρτος στην αυλή του σπιτιού, κάτω από την κληματαριά.

Οι δύο νέοι Ν. Ε. και Χ. Δ. που παρακολουθούσαν έντρομοι τη σκηνή και τον φίλο τους να δολοφονείται προσπάθησαν να τρέξουν και να σωθούν. Ο αστυνομικός συνέχισε να πυροβολεί. Ο πρώτος κατάφερε να κρυφτεί σε γειτονικό σπίτι. Ο δεύτερος εξαφανίσθηκε τρέχοντας μέσα στα χωράφια.

fonos-agios-pavlos-1989-kipros-3

Το σπίτι στο οποίο έγινε ο φόνος

Οι γείτονες άρχισαν να καταφθάνουν στο σπίτι του γείτονά τους. Ένας γείτονας χωρίς να χάσει καιρό μετέφερε τον τραυματία στο Νοσοκομείο. Ο δολοφόνος  βλέποντας τον γείτονά του τον ρώτησε

«Κύριε Ανδρέα, καλά έκαμα;».

Το θύμα  υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο. Ο 21χρονος που είχε κατηγορηθεί ότι είχε σχέσεις με τη γυναίκα του δράστη, υπέστη νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην ψυχιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η μείωση της ποινής

Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα αποφάσισε να μειώσει την ποινή του Χ.Χ. από δώδεκα χρόνια σε οκτώ. Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε πως η πρόταση «Εσύ εν είσαι άνθρωπος» έκρυβε πολλά υπονοούμενα, τα οποία κλόνισαν μαζί με όλα τα άλλα την ψυχική κατάσταση του θύτη. Επιπλέον, τόνισε πως όλο το ιστορικό της υπόθεσης σε συνδυασμό με την προκλητική στάση του θύματος και των φίλων τους, αποτελούν ελαφρυντικά για τον αστυνομικό. Ο τελευταίος υποστήριξε σε καμία περίπτωση δεν έπραξε φόνο εκ προμελέτης, κάτι που θα σήμαινε ότι η ποινή του θα ήταν βαρύτερη.

«Κάτω από τα περιστατικά της υπόθεσης, όπως τα έχουμε εκθέσει, βρίσκουμε πως η ποινή φυλάκισης 12 χρόνων είναι έκδηλα υπερβολική και την υποβιβάζουμε σε φυλάκιση 8 χρόνων», ήταν η απόφαση του Κακουργιοδικείου….